fredag 28. november 2008

Kven er dette tru?! Dreg du kjennsel på..


denne dama? Kjenner du henne igjen? Ho heiter Libuše Šafránková (født 7. juni 1953 i Brno, Tsjekkoslovakia) og er ei tsjekkisk skuespillerinne.
Ho gjekk på konservatoriet i Brno fram til
1971.

Her er ho enda yngre enn vi kjenner henne....men enda "ingen prinsesse"....


Her er ho blitt noko eldre, men,om mulig, enda vakrere ,spør du meg!!

Har så romantiske forestillinger om henne at eg kjenner eg blir helt rørt berre ved å skrive om henne.. No har du nok forstått kven ho er...... Ho har absolutt ingenting å gjere med interiør, likevel vil eg våge å påstå at ho har spelt ei viktig rolle i julefeiringa for mange av oss, og ho er iallefall med på å gjere jula komplett for tusenvis av oss... Hjelper ikkje med allverdas julepynt og koselige raude og kvite interiørtips-utan henne! -Det er ho som "gjer" jula for meg :)Libuse Safrankova (Askepott) og Pavel Travnicek (prinsen)
Ja, det stemmer!! Askepott! Ho fekk sitt internasjonale gjennombrudd kun 20 år gammel med hovedrolla i filmen Tre nøtter til Askepott i 1973. ...Tenk, ein gammal film frå det året eg vart fødd, sendt første gong på NRK i 1975, med fortellerstemma til Knut Risan som leier oss gjennom detaljane i forteljinga, visstnok fordi dei i NRK fekk filmen so seint at dei ikkje rakk å dubbe den.... Hehehe..Skal tru om den hadde slått like godt an i dag? Ja sei det..Trur iallefall at dette eventyret gir oss håp og tru på at det gode i verden vinn til slutt, at drømmeprinsen finnes der ute ein stad,og viss du som meg har funne prinsen din kan du jo drømme deg litt tilbake til den tida ein var nyforelska!!Synst at denne askepott e so tøff, ho skyt med pil og bue bedre enn dei fleste, rir som ei gudinne og har eit stort hjarte for svoltne kattar og uheldige tjenerdrenger.
Utdrag fra NRK sine nettsider;
"Tre nøtter til Askepott" er hvert år barnas (Ehh-barnas? ....)store ønskereprise på julaften. Den bøhmiske versjonen av eventyret om Askepott er skrevet av den østerriksfødte Bozena Nemcova, og er helt annerledes enn den vesteuropeiske historien.Her er Askepott en uavhengig, aktiv og glad jente som rir og skyter med pil og bue, inntil faren dør. Da begynner det å skje ting som gjør livet vanskelig for henne. Men en dag dukker prinsen opp...I denne tysk-tsjekkoslovakiske filmen fra det berømte DEFA-studio für Spielfilme fra 1973 har Libuse Safrankova rollen som Askepott, mens Pavel Travnicek spiller prinsen. Regien er ved Vaclav Vorlicek.Populær film.Det er 18. gang den tsjekkiske filmen blir sendt på NRK. Første gang "Tre nøtter til Askepott" ble sendt var i 1975. Det betyr at det har vært år da filmen ikke gikk, og NRK fikk både brev og telefon av skuffede barn - og voksne. Tysk-tsjekkoslovakisk spillefilm fra 1973Originaltittel: Tri orisky pro Popelku/Drei Haselnüsse für Aschenbrödel.......
Jada, EG VEIT DEN FINNES PÅ DVD, MEN DET ER JO HEILT SPESIELT Å SJÅ DEN PÅ JULAFTANS FORMIDDAG, MEDAN GRAUTEN STÅR PÅ KOK, PINNEKJØTET TIL UTVATNING, OG HUSET ER KLART FOR JULEFEIRING... Kansje fireåringen min er blitt so stor at ho vil sitte å sjå med mamma denne jula? Eg håpar!! Er nemlig litt vanskelig å få fram den heilt store begeistringen hjå mannbrann..
Kun 27 dagar igjen:)
Med ynskje om ein god & romantisk fredag frå meg!

10 kommentarer:

 1. popelku popelkuuuuu. Askepott, askepott! Er du der askepott??


  å som jeg gleder meg, og MANNEN er like avhengig av å få sett den som meg :D

  vi fikk den på dvd til jul i fjor, men har ikke sett på den. kun en gang året!!!!

  den er hellig :D

  ønsker deg ei fin helg, og ei fin førjulstid

  SvarSlett
 2. Ingen julaften uten den nydelige historien med den skjønne askepott! Prøver å få ungene til å like det liek godt som jg, sånn at vi fører tradisjonene videre;0) Kos deg i ventetiden!

  SvarSlett
 3. Askepotts 3 nøtter på DVD? Tror du er gal! Kalle Ankas jul på svensk tv 1, Askepotts 3 nøtter og Karl Bertil´s julafton - også svensk tv - er jo JUL. Julaften sin logistikk blir jo planlagt sånn at man ikke går glipp av de gode, tradisjonsrike tvprogrammene. Riskrem og sånn må lages innimellom :).

  SvarSlett
 4. hehe, du har nok rett, det er nok ikke barnas favoritt dette :D

  Det er så deilig med alle de kjente kjære som kan surre og gå mens man steller til festkvelden. Man kan sette seg ned og se litt eller høre litt, og gå igjenn uten å gå glipp av noe men alikevell mange minner rikere, på julaften liker jeg at det er mye gammal kjent morro :D

  SvarSlett
 5. ÅÅÅ,er det hun :)
  Det programmet har jeg sett maaange ganger :)
  Alltid like koselig

  God helg

  Siw

  SvarSlett
 6. Den filmen gir vel den ultimate julestemningen vel! Bare å høre melodien på begynnelse av filmen gir meg stemning til tusen..

  Svogeren min var i Tjekkia og spilte inn NetCom-reklame film (kanskje du husker den?) Da traff de henne. Hun er nok ikke så kjent rundt om i verden, men i Norge er jo denne filmen virkelig elsket! Da svigerinna mi giftet seg noen mnd senere (vinterbryllup), fikk hun låne den lange hvite kappen som var sydd til filmen (kopi av den orginale), hun er vel den største fan! FINT var det!

  Men prinsen.. noen som vet hvordan han ser ut idag? Han var så kjekk..

  :o)

  SvarSlett
 7. Åhhh herlige juleminner! Husker da jeg var ung og "bodde" i stallen like ved der jeg bodde. Man la opp stalljobben etter Askepott på julekvelden ja. Nei nå ble jeg helt satt ut av julemimring og hesteminner her...så godt jeg hadde det i de tider altså. Sukk!

  Ingen jul uten Askepott! :D

  SvarSlett
 8. JA, dette er vel favoritten til de fleste :-) Ingen ordentlig julestart uten Askepott og hennes tre nøtter
  HA en fin adventshelg!

  SvarSlett
 9. Hun hadde holdt seg ganske godt synes jeg! :-D

  SvarSlett
 10. Flott skrevet :D Tre Nøtter Til Askepott, må sees hver julaften <3

  SvarSlett